Olej i ozon sposobem na mikroba – badanie w ramach Science Hub UŁ

W ramach projektu Science Hub podjętego we współpracy z firmą ENERGOMAT, dr Anna Jasińska z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska wraz z dwiema studentkami II roku Biotechnologii mikrobiologicznej, Dominiką Antosiak i Agnieszką Sobieszek, zakończyły badania, których celem było określenie właściwości przeciwdrobnoustrojowych ozonowanych olejów OZONEA.

Olej z ozonem – kosmetyczny (i nie tylko) hit  

Ozon to trójatomowa cząsteczka tlenu o udowodnionych właściwościach aseptycznych, stosowany m.in. do wyjaławiania wody pitnej i dezynfekcji pomieszczeń. Działanie bakteriobójcze ozon wykazuje w stężeniu ok. 13 μg/dm3. 

Ozon, od początków XX wieku, stosowany jest ponadto w kosmetologii i medycynie. W kosmetologii ozon łączony jest z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi obecnymi w olejach roślinnych i w tej formie szeroko używanymi w kosmetykach. Powstające w efekcie ozonki pod wpływem temperatury ciała, a także kontaktu z płynami fizjologicznymi, takimi jak pot, uwalniają ozon, powodując natlenienie, rewitalizację i regenerację skóry. Biologicznie czynny ozon wzmaga również działanie niektórych składników kosmetyków. 

Aktywność przeciwdrobnoustrojową tego typu preparatów dowiedziono w wielu publikacjach naukowych. Oleje nasycone ozonem przygotowane na bazie oliwy z oliwek oraz oleju lnianego znajdują zastosowanie jako środki pomagające w utrzymaniu skóry i błon śluzowych w dobrym stanie oraz wspierające procesy regeneracji i gojenia ran.  

Oleje OZONEA – szukamy innowacji 

Preparaty OZONEA produkowane na bazie oliwy z oliwek i oleju lnianego wysyconych ozonem dostępne są w sprzedaży od kilkunastu lat. Jednak firma, chcąc rozszerzyć zakres oferowanych preparatów, zwróciła się do przedstawicieli Instytutu Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii z prośbą o ocenę aktywności przeciwdrobnoustrojowej innych potencjalnie przydatnych olejów. 

Celem niniejszego projektu było ustalenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej preparatów OZONEA. Szczególny nacisk położono na przeanalizowanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej ozonowanych olejów dotąd nie dostępnych na rynku (np. porzeczkowego, rydzykowego, sezamowego i innych). Podjęto również próbę oceny jak stężenie zastosowanego ozonu oraz parametry procesu ozonowania wpływają na aktywność przeciwdrobnoustrojową przygotowanego preparatu. 

Przebieg projektu 

Zrealizowany projekt polegał na ocenie aktywności przeciwdrobnoustrojowej ponad 130 preparatów zawierających różne oleje, poddawanych działaniu ozonu w różnym stężeniu. Analizy prowadzono wykorzystując metodę krążkowo-dyfuzyjną pozwalającą na wyznaczenie stref zahamowania wzrostu bakterii i grzybów wokół krążków bibułowych nasączonych roztworami badanych preparatów. Przebadano wpływ badanych olejów, w różnych wariantach wysycenia ozonem, wobec drobnoustrojów takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa oraz Candida albicans.  

Badane oleje wykazywały zróżnicowany wpływ względem poddawanych ich działaniu drobnoustrojów, jednak przeprowadzone analizy pozwoliły na wytypowanie kilku preparatów, które istotnie ograniczały wzrost m.in. bakterii E. coli oraz grzybów C. albicans. Mikroorganizmy te tworzą mikrobiom ludzi i zwierząt, jednak w określonych warunkach (w sytuacjach obniżonej odporności) wykazują chorobotwórczość, wywołując schorzenia układu pokarmowego, moczowo-płciowego lub skóry.  

Podczas realizacji projektu zorganizowano szereg rozmów konsultacyjnych zmierzających do opracowania wspólnej strategii pozyskania finansowania dalszych, pogłębionych prac badawczych. 

O projekcie  

Projekt realizowany jest w ramach Science Hub UŁ – ogólnouczelnianej platformy współpracy, która ma na celu wspieranie społeczności akademickiej UŁ w realizacji wdrożeniowych projektów naukowych we współpracy z otoczeniem.  

Tytuł projektu: Ocena działania przeciwdrobnoustrojowego olejów ozonowanych marki OZONEA   

Osoby pełniące opiekę: dr Anna Jasińska, Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Biotechnologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska 

Osoby studiujące: Agnieszka Sobieszek, Dominika Antosiak, Biotechnologia mikrobiologiczna 

Partner: Firma Energomat Robert Matuszewski 

 

Materiał: Zespół projektowy
Redakcja: Science Hub UŁ